Napelemes rendszerek Magyarországon: napelem szaldó elszámolás 2024 után?

Szponzorált tartalom

napelem szaldó elszámolás 2024

napelem szaldó elszámolás 2024

Az energiatermelés és a fenntarthatóság ma már mindenki számára fontos téma. Hazánkban is egyre többen döntenek a napelemes rendszerek telepítése mellett, hiszen ezekkel nemcsak az energiafogyasztásunkat csökkenthetjük, de hosszú távon jelentős megtakarítást is elérhetünk. Azonban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) novemberi rendelete szerint 2024 után megszűnik a szaldóelszámolás rendszere, ami komoly hatással lesz a napelemes rendszerek tulajdonosaira.

Mi a szaldóelszámolás rendszere?

A szaldóelszámolás rendszere lehetővé teszi, hogy a napelemes rendszer tulajdonosai áramot termeljenek és felvegyenek a hálózatból. Az általuk felvett áramot az éves elszámoláskor kell kifizetniük, de ha több áramot termelnek, mint amennyit felhasználnak, akkor ezt a “szaldót” jóváírják a számlájukon, ami csökkenti az éves áramszámlát.

Mi változik 2024-től?

A MEKH rendelete értelmében a napelem szaldó elszámolás 2024után megszűnik, és helyette bruttó elszámolást vezetnek be. Ez kevésbé előnyös a fogyasztók számára, lassabbá teszi a beruházás megtérülését, de a hálózat számára kedvező, hiszen arra sarkallja a háztartásokat, hogy minél többet használjanak fel saját energiájukból.

Mi lesz a helyzet azokkal, akik már rendelkeznek napelemes rendszerrel?

Az új szabályozás szerint a korábbi napelemes rendszerek tulajdonosai tíz évig maradhatnak a szaldó rendszerben, majd 2034-től mindenkire vonatkozik a bruttó elszámolás. Ez azt jelenti, hogy a korábbi tulajdonosoknak alaposan át kell gondolniuk a megtérülés kérdését, mivel a szaldó rendszer megszűnése jelentősen befolyásolja a beruházás megtérülését.

A rendelet hatásai

Az új szabályozás jelentős hatással lesz a napelemes rendszerek tulajdonosaira, akiknek a jelenlegi szaldó rendszerhez képest sokkal nehezebb lesz megtéríteniük a beruházásukat. Ez arra is késztetheti őket, hogy kevesebb áramot termeljenek és kevesebbet tápláljanak a hálózatba. Azonban számos megoldás létezik, amelyekkel a napelemes rendszerek hatékonyságát növelhetjük.

Az egyik ilyen megoldás az, hogy az általunk termelt áramot nem csak a hálózatba tápláljuk, hanem más módon is felhasználjuk, például melegvíz előállításra. Emellett az okos otthoni rendszerek, a többi okoseszközhöz hasonlóan, segítségével jobban kontrollálhatjuk az áramfelhasználásunkat, és csökkenthetjük a kiadásainkat.

A napelem szaldó elszámolás 2024-es megszűnése azonban nem csak a napelemes rendszerek tulajdonosaira lesz hatással. A MEKH rendelete október végén függesztette fel a hálózati csatlakozási lehetőséget új rendszerek esetében, ami nehezíti az új napelemes rendszerek telepítését. Ez pedig hosszú távon hátráltathatja az energiaátállást és a fenntarthatóbb energiaforrások felhasználását.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal novemberi rendelete jelentős változásokat hoz a napelemes rendszerek tulajdonosai és az energiaátállás szempontjából. A szaldó rendszer megszűnése nehéz helyzetbe hozza a jelenlegi és a jövőbeni napelemes rendszerek tulajdonosait, ugyanakkor számos megoldás létezik a hatékonyság növelésére és az energiafelhasználás kontrollálására. Az energiaátállás szempontjából azonban fontos, hogy az új rendszer ne akadályozza a fenntarthatóbb energiaforrások felhasználását, hanem inkább segítse azt.