Van kiút a rabságból!

Szponzorált tartalom

alkoholizmus kezelése

alkoholizmus kezelése

Alkoholistának lenni szomorú, küzdelmes, fájdalmas állapot. Igaz ez mind a szenvedő betegre, mind az ugyancsak szenvedő családjára. Sajnos a kialakulása folyamatosan, alattomosan történik meg, így mikor feltűnik, lehet, hogy már a nagy a baj. Még ebben az esetben sincs azonban veszve minden. Van megoldás.

Megoldást jelenthetnek a különböző konzultációs lehetőségek és különböző bentlakásos programok is. Ilyet lehetőséget kínál a Felépülök nevű Családi Felépülési Központ. Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés – foglalható össze a tevékenységük.

A Felépülök nevű Addiktológiai és Családkonzultációs központ hatékony segítség lehet azok számára, akik alkoholproblémával (vagy egyéb függőséggel) küzdenek. Mint írják, az általuk alkalmazott Minnesota-modell segítségével 70-75 százalékban hosszútávon sikeres lehet a tünetmentes élet.

Miért csak tünetmentes? Az alkoholizmusból nem lehet teljesen meggyógyulni? Az alkoholizmus egy betegség, ráadásul egyszerre testi és lelki probléma. Kigyógyulni belőle nem lehet, csak tünetmentessé válni. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy egy alkoholbeteg sajnos soha nem fog tudni újra kontrolláltan, normálisan alkoholt inni, de képes lehet alkohol nélkül teljes értékű, boldog, gazdag életet élni. Az alkoholizmus tünetmentesen tartható egy életen keresztül, ehhez azonban szükség van a gondolkodásmódban is változásra: el kell érni, hogy a beteg szabadságként, lehetőségként élje meg, hogy nem iszik, ne pedig kötelező, kikényszerített lemondásként.

A honlapjuk szerint ma már nincsenek elvonók, átfogó rehabilitációs intézmények léteznek leginkább, és persze az ő intézményük is ilyen.  Programjuk 28 napos, alapja pedig a Minnesota-modell. Ez egy 1949 óta létező program, melyet szerte a világban alkalmaznak. Ma az Amerikai Egyesült Államok rehabilitációs intézményeinek 4/5-e ebből indul ki. A Minnesota-modellben helyet kap a szakmai segítség, és a sorstársak segítsége is. Olyan munkatársai vannak a Felépülök-nek, akik maguk is átestek az alkoholfüggőségen, és sikeresen leszoktak a szerről. A kezelésin program főbb elemei a csoportterápia, az előadások, a sorstársak tanácsai, a multiprofesszionális személyzet, a családi tanácsadás, a rekreáció, és persze az élettörténetek. Az a cél, hogy a függő felismerje a problémát, majd megtanulja, hogy miken kell változtatnia, hogy teljes értékű életet élhessen a későbbiekben.

Mint írják, az állam által finanszírozott rehabilitációs kezelések rendszerint 2-3 vagy akár 6-15 hónaposak, ezzel szemben az ő kezelésük 28 nap. Ez azért lehet hasznos, mert sokak nincsenek az alkoholfüggőség olyan stádiumában, amikor szükség van ennyi ideig tartó rehabilitációra, valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy sokan a munkájukból és a magánéletükből kifolyólag nem tudnak hónapokra kiszakadni a mindennapi kerékvágásból, mindennapi környezetükből.

A 28 napos program is komoly elhivatottságot igényel, és mindennek ez az alapja. A szigorú napirend segít megszüntetni az azonnali vágyteljesüléssel szembeni kiszolgáltatottságot. A program segíthet megtanulni, hogy mire van szüksége az embernek a józan mindennapokhoz. Segítség az is, hogy a hozzátartozóknak is tartanak előadásokat. Fontos hangsúlyozni, hogy a család szerepe kifejezetten fontos a felépülésben. Az utógondozásról sem szabad megfelejtkezni, a Felépülök a program után is foglalkozik a résztvevőkkel.

A 28 napos felépülési program hasznos lehet azoknak, akik csak rövid absztinens időszakot képesek megtartani két ivás között, hogy a szerhasználati szakaszuk több napig tart.

A megoldás tehát nem egyszerű, lehetséges és az elhatározáson is múlik. Elhatározásra pedig csak a beteg juthat. Az egyik lehetséges megoldás tehát a Felépülök központ, mely röviden: Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés.