Energiatanúsítvány – amit érdemes megjegyezni az ingatlancsere előtt állóknak.

Szponzorált tartalom

energiatanúsítvány

energiatanúsítvány

Ha az ember nagy felújításokba kezd, akkor mindig van pár fogalom, amibe akarva-akaratlanul is belefut: energiatanúsítvány. Ez is egy ilyen kifejezés, amivel annak ellenére, hogy mindenkinek kéne találkozni, aki ingatlant adott el, vagy vásárolt, sokan még csak nem is hallottak róla. A felújítások kapcsán is időszerű lenne előkerülnie, főleg, hogyha újonnan vásárolt ingatlanról van szó.

A jelenlegi szabályozás alapján ugyanis minden ingatlannak rendelkeznie kell energiatanúsítvánnyal, vagy másképp mondva energetikai tanúsítvánnyal. Ez ugyanis egy olyan kulcsfontosságú dokumentum, mint mondjuk egy ház alaprajza, vagy villamos hálózatának rajza. Erről lehet azt egyértelműen megállapítani, hogy milyen állapotban van az épület energetikai szempontból. Tehát, hogy mennyire jó a fűtési rendszer, mennyire hatásos a ház szigetelése, vagy, hogy mennyire használja fel a megújuló energiaforrások adta zöldenergia lehetőségét az ingatlan. Szóval, hogyha egy ház értékét szeretnénk felbecsülni, akkor ez egy meglehetősen jó támpontot képezhet, hiszen ezen múlik, hogy mennyire lehet az épületet gazdaságosan üzemeltetni, fenntartani. Ha a szakzsargont használom, akkor úgy is fogalmazhatok, hogy mennyire lehet energiahatékonyan működtetni a házat.

Természetesen létezik néhány kivétel is, amelyek esetében nincs szükség az energiatanúsítvány meglétére. Ezekről az e-tanusitas.eu weboldalán tájékozódtam, ahogyan a többi kulcsinformációt is onnan szereztem a témában. Ha valamire nem kaptok egyértelmű választ ebből a cikkből, akkor ajánlom, hogy látogassátok meg az oldalukat az említett címen.

Tehát, ahogyan említettem, létezik néhány olyan eset, amikor nincs szükség energetikai tanúsítványra. Először is ilyen az a helyzet, amikor a ház, tehát különálló épület 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterülettel rendelkezik. Fontos ezt jól és figyelmesen érteni és értelmezni, mert tényleg csak a különálló épületekre vonatkozik ez a szabály, az azonos alapterületű lakásokra még véletlenül sem.

Akkor sincs szükség az energiatanúsítványra, hogyha az épületet egy évben maximum 4 hónapban tervezik használni. Tipikusan ilyen mondjuk egy nyaraló, vagy hétvégi ház. Hasonló a helyzet az ideiglenesen felállított épületekkel, amik maximum 2 évig vannak használatban. Ilyet mondjuk egy építkezésen tudok elképzelni.

Nem kell energetikai tanúsításnak alávetni a vallási és hitéleti épületeket, tehát mondjuk egy templomot, vagy gyülekezeti termet. Ahogy a mezőgazdasági célú épületek, valamint a műhelyként használt ingatlanok is kívül esnek azon a körön, ahol ennek a tanúsítványnak a megléte kötelező.

Vannak olyan kategóriák is, amelyek műszaki paraméterek mentén kerültek meghatározásra. Ilyen például az épületek azon csoportja, ahol a fűtési szezon során több, mint húszszoros légcserére van szükség. Egy másik esetet képez azoknak az épületeknek a halmaza, amelyek rendeltetésszerű használata során a belső hőnyereség több, mint 20 W/m3. Ezekben az esetekben szintén nincs szükség energetikai tanúsítványra.

Végül, de nem utolsó sorban azoknak az épületeknek sem kell ilyen dokumentummal rendelkezni, amelyek ideiglenesen lettek levegővel felfújva. Ezek jellemzően azok a buborékok, amik télen melegen tartják a teniszpályákat, vagy a kültéri medencéket egy-egy uszodában.

Minden más esetben azonban nagyon fontos, sőt, törvényi szabályozás írja elő, hogy az ingatlannak energiatanúsítványt kell szereznie. E tanúsítvány nélkül nem lehet rajta túladni és ez ki is derül, ha mást nem, az ügyvédnél, a szerződéskötés alkalmával. Ez elég kellemetlen tud lenni, hiszen azt vonja maga után egyértelműen, hogy nagyon gyorsan kell pótolni a hiányzó dokumentumot.

Mivel ez nem egy olyan eset, ami ritkán fordul elő, mondhatni nem jellemző, ezért vannak már olyan cégek, akik a gyors energiatanúsításra specializálódtak. Ilyen a már korábban említett e-tanusitas.eu is, akiknél akár már 12 órán belül meg lehet szerezni az energiatanúsítványt. Lehet, hogy ez meghökkentően gyorsan hangzik, azonban egyáltalán nem lehetetlen megvalósítani a dolgot. Ahogyan a honlapjukon is írják, tulajdonképpen csak azon múlik ez a villámtempó, hogy mennyire vannak jól szétosztva a különböző feladatok. Mivel náluk nagyon jól működik a munkamegosztás, ezért a tanúsítványok elkészítése is lehetségessé válik ilyen rövid határidőkkel is.

De egészen pontosan hogyan is történik az energiatanúsítvány megszerzése az e-tanusitas.eu-nál? Első körben meg kell őket keresni a honlapot található elérhetőségek valamelyikén. Az első telefonos egyeztetés során a legfontosabb kérdéseket kell végig beszélni: hol kell elvégezni a felmérést, milyen jellegű és mekkora alapterületű ingatlannál, van-e bármilyen speciális körülmény. Aztán arra kapunk ötleteket, hogy mik azok a dokumentumok, amiket érdemes előkészíteni a felmérést végző mérnök számára. Ha ugyanis kéznél van minden alaprajz, műszaki adatlap és leírás, akkor sokkal gyorsabban lehet haladni a helyszínen is. Az első egyeztetésen azt is meg tudják mondani, hogy pontosan mennyibe kerül a szolgáltatás, tehát ugyanúgy van lehetőség elállni az egésztől, mint ahogy meg is lehet rendelni azt. Egyébként a honlapon egy teljes árlista is elérhető, ami alapján könnyű előre tájékozódni arról, hogy mi mennyibe kerül.

Ezt követően a mérnök fog keresni annak ügyében, hogy mikor tudja elvégezni a helyszíni felmérést. Hogyha előkészítünk neki mindent, amink csak van, akkor ez tényleg nem tart olyan sokáig. A felmért adatokat rögtön továbbítja az iroda felé, ahol elvégzik a megfelelő kalkulációkat. A kapott értékek alapján pedig besorolhatóvá válik az ingatlan az egyezményesen elfogadott 12 kategória egyikébe.

Ez a 12 kategória a kiemelkedően rossz besorolástól egészen a minimális energiaigényű besorolású ingatlanokig terjed. Ezeknek természetesen van egy betűvel való megjelölése is, amivel könnyebben beazonosítható, hogy melyik osztályba került az épület. A betűkhöz pedig azok a számértékek tartoznak, amelyek azt mutatják meg, hogy mennyire energiahatékony az épületek működése, mindezt százalékos formában szemléltetve. Tehát, itthon például általánosnak tekinthető egy olyan ingatlan, amely az EE, vagyis átlagosnál jobb energiahatékonysággal rendelkezik és megközelítőleg 161-200%-os energiafelhasználással tartható fenn.

Miután megtörtént a kalkuláció és a besorolás, nincs más hátra, csak az, hogy kiküldjék az energiatanúsítványt a megrendelőnek. Ez is többféle módon történhet. A 21. század igényeinek megfelelően ez lehet egyszerűen úgy, hogy elküldik e-mailben. Ez azért jó opció, mert a gyakorlatban úgyis a tanúsítvány számkódjára lesz szükség, tehát teljesen felesleges a fizikai dokumentumot kinyomtatva őrizgetni. Ráadásul nem szennyezzük feleslegesen a bolygót azzal, hogy egy papírlapot hozatunk házhoz egy futárral, isten tudja milyen messziről. Ebből ki is derült, hogy a másik, hagyományos opció is él, hogy az elkészült dokumentumot házhoz küldik nekünk papír formában is. Szerintem erre az ég-világon semmi szükség, de ez persze csak a személyes véleményem.

Végig futva ezen a procedúrán szerintem egyértelmű, hogy az energiatanúsítvány megszerzésének a menete egyáltalán nem bonyolult és tényleg nem feltétlenül vesz igénybe sok időt. Amennyiben az egyes munkafolyamatok jól le vannak osztva a hozzáértők között, pillanatok alatt elkészülhet ez a manapság talán tényleg elengedhetetlennek mondható irat. Az aztán már csak hab a tortán talán, hogy az e-tanusitas.eu-tól az ország bármelyik pontjára lehet tanúsítást rendelni. Sőt, akár az ingatlan értékbecslésében is tudnak segíteni. Szóval, hogyha az energiatanúsítvány vagy az értékbecslés témakörében volna még kérdőjel bennetek, akkor látogassatok el a weboldalukra és ott mindenre választ kaphattok.